Przepisowo – nieskomplikowana owsiana przekąska

oat-1391682_1280
Ostatnio coraz więcej eksperymentuję w kuchni. To pewnie dlatego, że nie mam czasu zrobić zakupów i często muszę się ratować dziwnymi połączeniami. Dzisiaj naszła mnie ochota na coś słodkiego, a z ochoty tej powstały taki owsiany twór. Niestety zdjęcia nie oddają jego uroku i na żywo wygląda znacznie lepiej:)

Przyznam, że składniki wrzucałam na oko, a że robiłam taki przysmaczek pierwszy raz w życiu, mogło skończyć się nieciekawie.

Składniki:

  • pół szklanki surowych płatków owsianych górskich;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • rozgnieciony banan;
  • jajko;
  • łyżka masła orzechowego;
  • garść żurawiny;
  • 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie, po prostu nadało to ciemny kolor).

Składniki wymieszałam widelcem i nałożyłam do foremek na muffinki. Piekłam ok. 15 min. w 200’C. Z takich proporcji powstało 8 muffinków.

Jak na słodycze bez cukru, wyszło zadziwiająco dobrze. Zrobię jeszcze nie raz i spróbuję pokombinować z innymi składnikami:)

Grocrafty