Przepisowo – proste i szybkie w wykonaniu muffiny

MY ESCAPE (1)Dzisiaj nieco kulinarnie, nie urodowo, jednak przepis ten tak ułatwił mi życie, że postanowiłam się nim podzielić.

Przygotowanie muffinów w tej wersji zajmuje ok. 10 minut plus 20 minut pieczenia (i niestety 5 minut zmywania naczyń, ale ograniczone są one do niezbędnego minimum). Przepis nie wymaga użycia miksera.

Składniki na 12 porcji:

  • Sprzętowe:

– piekarnik;

– foremki na muffinki (najlepiej silikonowe, bo nie trzeba bawić się w smarowanie i wykładanie papilotkami. Moją kupiłam za 14zł na allegro);

– szklanka;

– łyżka;

– coś do mieszania składników – trzepaczka lub widelec.

  • Suche:

– 2 szklanki mąki;

– łyżka proszku do pieczenia;

– 2/3 szklanki cukru.

  • Mokre:

– 2 jajka;

– 2/3 szklanki oleju;

– szklanka mleka/jogurtu/maślanki.

Dodatki (opcjonalnie): bakalie, łyżka kakao, czekolada, masło orzechowe, aromat do ciasta, owoce.

Przygotowanie:

Najpierw w misce mieszamy składniki suche, oddzielnie mokre, następnie mieszamy razem. Proste? Proste. Potem możemy zaprawić dodatkami. Przelewamy do foremek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Dodatki można wsypać do masy już na początku, albo zalać foremkę do połowy ciastem, dać np. łyżkę masła orzechowego, owoce lub kostkę czekolady, a na to wylać kolejną porcję ciasta. Z wierzchu sypiemy, czym chcemy.

Mnie smakują nawet bez żadnych dodatków.

Polecane kombinacje dodatków

– Suszona żurawina i 3 krople aromatu waniliowego;

– Starta czekolada, 3 krople aromatu rumowego plus cała kostka czekolady do środka;

– Pokrojone truskawki i kawałki czekolady.

 

Muffiny są tanie w przygotowaniu, szybkie i wywołują respekt, bo nadal stosunkowo niewiele osób je robi. : )

 

Grocrafty